Създателят на Булевата алгебра - Джордж Бул

Британският математик и фолософ Джордж Бул   е изобретил Булевата алгебра, която е в основата на цялата съвременна компютърна аритметика. Той  е разглеждан като един от основателите на компютърната наука, независимо че по онова врем

2011-04-30 15:42:36
Създателят на Булевата алгебра - Джордж Бул
Британският математик и фолософ Джордж Бул   е изобретил Булевата алгебра, която е в основата на цялата съвременна компютърна аритметика. Той  е разглеждан като един от основателите на компютърната наука, независимо че по онова време компютри не са съществували.

Бул е роден  в  бедно семейство на 2 ноември 1815 година е Линкълн, Ан глия. Когато разработва своята булева алгебра , той издава памфлета "Математически анализ на логиката" през 1847 година , който бива високо оценен от Август де Морган  и получава поста професор по математика  в Куинс Колидж, графство Корк през 1849 година.

Бул издава " Изследване на законите на мисленето, базиращи се на математическата логика и теорията на вероятностите" през 1854 година. В "Закони на мисленето"   окончателно са формулирани основите на математическата логика. Джордж Бул също така опитва да формулира общ метод на вероятностите, с помощта на който от зададена система от вероятни събития, би могло да се определи вероятността на по-следващите събития, логически свързани с тях.

Бул умира на 8 декември 1864 година в Балинтемпъл, Ирландия.
















Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия